Yrityksen tietoturva — viisi tietoturvavinkkiä yrittäjälle

author
EE Turunen 30.10.2015
Yrityksen tietoturvan merkitys arkielämässä on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Säilytämme yhä enemmän arkaluontoista dataa elektronisessa muodossa, käymme luottamuksellisia keskusteluja internetin välityksellä, ja asuntojemme lämmitysjärjestelmät tai jopa automme saattavat olla kytkettyinä internetiin. Tietomurroista saamme kuulla jatkuvasti uutisissa, minkä vuoksi moni yrittäjäkin on pohtinut, miten parantaa omaa ja oman yrityksen tietoturvaa.


Tähän artikkeliin on koottu viisi vinkkiä, joita noudattamalla pienyrittäjä — tai oikeastaan kuka tahansa — voi huolehtia tietoturvastaan.

HUOM! Vaikka näillä vinkeillä pääsee pitkälle, yrityksen asianmukaisesta tietoturvasta huolehtiminen vaatii vankkaa tietoturva-alan osaamista. Mikäli liiketoimintaasi sisältyy huippusalaisen tiedon käsittelyä, kannattaa viimeistään nyt harkita tietoturva-asiantuntijan palkkaamista. Tässä artikkelissa ei nimittäin oteta huomioon infrastruktuurin, eli esimerkiksi toimiston lähiverkon, palvelimien tai muun laitteiston tietoturvaa.

Vinkki #1: Käytä vahvoja salasanoja

Käytä aina vahvoja salasanoja. Salasanan vahvuuteen vaikuttaa eniten pituus, eli esimerkiksi “kOira648” on huomattavasti heikompi kuin “koiratovatkavereita”. Ensimmäisen salasanan murtamiseen menisi kotitietokoneella vain 15 tuntia, kun taas jälkimmäisen murtamiseen menisi yli 6 miljardia vuotta. On aika kumota myytti, jonka mukaan salasanan tulee sisältää numeroita ja erikoismerkkejä, sillä merkittävin tekijä salasanan vahvuudessa on sen pituus. Numeroista ja erikoismerkeistä ei tietenkään ole haittaa, mutta ne vaikeuttavat salasanan muistettavuutta. Voit testata salasanojen vahvuutta tällä palvelulla.

Pyri aina välttämään samojen salasanojen käyttämistä eri palveluissa. Monen eri salasanan ulkoa muistaminen on kuitenkin hankalaa, joten salasanojen säilyttämiseen kannattaa käyttää salasanojenhallintaohjelmaa. Älä ikinä säilytä salasanoja esimerkiksi tekstitiedostossa. Salasanojenhallintaohjelmaa käyttäessä tarvitsee muistaa vain yksi vahva salasana, jolla pääsee käsiksi kaikkiin muihin salasanoihin. Hyvä ja helppokäyttöinen vaihtoehto on esimerkiksi 1Password, jolla voi synkronoida salasanamuistion tietokoneen, puhelimen ja vaikkapa tabletin välillä. Ohjelma myös generoi uudet salasanat automaattisesti, joten salasanojen keksimisestä ei tarvitse huolehtia.

Monissa verkkopalveluissa on mahdollista käyttää ns. kaksivaiheista tunnistautumista, joka vaatii salasanan lisäksi esimerkiksi puhelimeen lähetettävän koodin. Verkkopankit ovat tunnuslukuineen jo pitkään hyödyntäneet kaksivaiheisuutta kirjautumisessa, sillä se estää epäasianmukaisen sisäänkirjautumisen, vaikka tunkeutuja tietäisi uhrin käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kannattaa aktivoida kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikissa käyttämissäsi palveluissa, mikäli se on mahdollista.

Vinkki #2: Pidä päivitykset ajan tasalla

Hyvä tietoturva on lähtökohtaisesti kiinni käyttäjän toimintatavoista, mutta ison roolin ottaa myös ohjelmisto. Koska mikään ohjelma ei ole täydellinen ja aukoton, saattaa oikeaa ohjelmointivirhettä hyödyntävä hyökkääjä päästä käsiksi järjestelmääsi ja tiedostoihisi. Ohjelmointivirheitä korjataan jatkuvasti, joten oli laite tai käyttöjärjestelmä mikä tahansa, ohjelmistot on aina hyvä pitää päivitettyinä. Erityisesti Windows-tietokoneilla on myös syytä huolehtia, että asianmukainen virustorjuntaohjelmisto on päivitetty ja käytössä.

Päivitysten lisäksi kannattaa huolehtia, että tietokoneelle on asennettu ainoastaan ne ohjelmat, joita välttämättä tarvitset. Lisäksi joidenkin suosittujenkin ohjelmien käyttöä on syytä välttää kokonaan. Esimerkiksi Flash ja Java kannattaa poistaa tietokoneelta lopullisesti, sillä kyseiset ohjelmat ovat tunnettuja toistuvista tietoturva-aukoistaan, eikä yksikään tietoturva-alan asiantuntija suosittele niiden käyttämistä.

Mikäli Flashin käyttö on kuitenkin välttämätöntä, kannattaa sitä käyttää ainoastaan Google Chrome selaimella. Chrome pitää Flashin älykkäästi ns. hiekkalaatikkotilassa, mikä estää Flashin tietoturva-aukkoja hyödyntävän hyökkääjän pääsyn selaimen ulkopuolella sijaitseviin tiedostoihin.

Vinkki #3: Salaa kovalevyt ja arkaluontoinen data

Yhä useampi kantaa tietokonetta mukanaan, mikä helpottaa työntekoa huomattavasti, mutta aiheuttaa suuren uhan yrityksen tietoturvalle. Kannettavan tietokoneen ja sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa paljon harmia laitteen omistajalle.

Tietojen päätymisen vääriin käsiin voi kuitenkin helposti estää salaamalla, eli salakirjoittamalla, tietokoneen kovalevyn sisältämän datan. Esimerkiksi Mac- ja Windows-tietokoneet tarjoavat sisäänrakennetun salausohjelmiston, jonka voi aktivoida helposti itse ja joka huolehtii koko kovalevyn salaamisesta. Windows-PC:n kovalevyn salaaminen onnistuu BitLockerilla ja Macin kovalevyn voi salata FileVaultilla.

Tärkeät tiedostot kannattaa varmuuskopioida mahdollisimman usein tietokoneen ulkopuolelle, esimerkiksi USB-kovalevylle, jota säilytät turvallisessa paikassa. Ota huomioon, että pilvipalvelut, kuten Google Drive, ovat käteviä varmuuskopioinnissa, mutta niitä hyödyntäessäsi luovutat tiedostosi ulkopuoliselle taholle, joka voi käyttää niitä haluamallaan tavalla. Et siis esimerkiksi voi vaikuttaa siihen, sijaitseeko tiedostosi Suomen — tai edes EU:n — sisäpuolella. Asiakastietoja on hyvä säilyttää ainoastaan Suomessa sijaitsevilla palvelimilla, ja arkaluontoisinta dataa ei kannata ulkoistaa pilveen ollenkaan, ainakaan ilman asianmukaista salausta.

Vinkki #4: Salaa kirjeenvaihto ja viestit

Arkaluontoista tietoa sisältävät keskustelut kannattaa aina salata. Yhdysvaltalaisen Phil Zimmermannin luoma salausohjelmisto PGP, eli Pretty Good Privacy, mahdollistaa sähköpostiviestien vahvan salaamisen, mutta sen käyttö vaatii hieman perehtymistä ja kärsivällisyyttä. PGP:llä voi salata sähköpostiviestien lisäksi myös tiedostoja. Lisää tietoa PGP:stä ja sen käytöstä löytyy täältä.

Helpoin tapa salata keskusteluja on kuitenkin käyttää mm. NSA-tietovuodoista tunnetun Edward Snowdenin suosittelemaa Signal-viestintäohjelmaa iOS-laitteilla tai TextSecurea Android-laitteilla. Edellä mainitut ohjelmat salaavat viestit automaattisesti laitteesta laitteeseen, eli ainoastaan lähettäjällä ja vastaanottajalla on mahdollisuus nähdä viestien sisältö.

Vinkki #5: Suojaudu avoimissa Wi-Fi -verkoissa

Matkustaessa toimiston tai kodin ulkopuolella tulee usein liityttyä avoimiin langattomiin lähiverkkoihin, joiden muista käyttäjistä ei ole tietoa. Esimerkiksi lentoasemien, hotellien tai kahviloiden Wi-Fi -verkkoja käyttäessäsi voit olettaa, että joku voi olla kiinnostunut tekemisistäsi ja näkee kaiken, mitä teet internetissä. Pidä huoli, että yhteytesi verkkopalveluihin, joissa käsittelet muille kuulumatonta tietoa, on SSL-salattu. Mikäli yhteys on salattu, näet osoiterivillä lukkoikonin, ja URL-osoite alkaa tekstillä “https://“.

Parhaiten turvaudut julkisissa verkoissa tapahtuvalta tirkistelyltä käyttämällä VPN-palveluita, kuten esimerkiksi F-Securen Freedomea. VPN-yhteys salaa kaiken laitteesi ja internetin välillä kulkevan datan ja tekee lähiverkkovakoilusta käytännössä mahdotonta.

Tämä artikkeli on vain pintaraapaisu tietoturvan parantamiseksi, mutta se antaa hyvän kuvan siitä, miten pienillä asioilla voi nostaa yleisen tietoturvan aivan uudelle tasolle. Hakkerien, teollisuusvakoilijoiden ja tiedustelupalveluiden internetissä ei koskaan voi olla liian varovainen.

— EE

Oletko kiinnostunut ohjelmoinnista ja teknologiasta?

Kirjoitamme aiheeseen liittyviä hyödyllisiä artikkeleita. Liity mukaan tilaajaksi niin olet aina tietoinen kun julkaisemme uuden artikkelin!

Artikkelit

thumbnail

Miten uusi EU:n tietosuoja-asetus tulee vaikuttamaan yrityksesi toimintaan?

EU:n tietosuoja-asetus eli GDPR (General Data Protection Regulation) astuu voimaan 25.5.2018. Jokaisen yrityksen ja yhteisön tulee laatia henkilötietojen tallentamisesta yksityiskohtainen selvitys oman verkkopalvelunsa oheen. Mistä GDPR tietosuoja-asetuksessa on kysymys ja miten se tulee vaikuttamaan yrityksesi toimintaan?

author
Rami Lappalainen · 10.2.2018
thumbnail

Modernin verkkosivuston suunnittelu – avaimet onnistuneeseen projektinhallintaan

Verkkosivuston suunnittelu on monivaiheinen prosessi. Toimivan verkkosivuston suunnittelu vaatii kokonaisvaltaisen ymmärryksen sisältöjen ja teknologian yhdistämisessä käyttäjäystävälliseksi kokonaisuudeksi.

author
Rami Lappalainen · 19.4.2017
thumbnail

SKS ja Mediapool tekevät digitaalisia oppimateriaaleja lukiolaisille

Mediapool toteuttaa uudenlaisen digitaalisen oppimisen alustan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle.

author
Aapo Virta · 7.11.2016
thumbnail

Tuloksellinen digitaalinen markkinointi

Tuloksellinen digitaalinen markkinointi ei ole päivänselvä asia vielä tänäkään päivänä. Tuloksellisuus ei ole klikkien metsästämistä vaan luovan suunnittelun, teknologian ja mittaroinnin kokonaisvaltaista hallintaa.

author
Rami Lappalainen · 13.10.2016
thumbnail

Uudenlaiset mobiilivideot Apple iOS 10 -päivityksessä

Applen uusi iOS-käyttöjärjestelmäpäivitys mahdollistaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia mobiilivideoiden hyödyntämiseen°

author
Aapo Virta · 5.10.2016
thumbnail

Markkinoinnin automaatio uusasiakashankinnan apuvälineenä

Markkinoinnin automaatio ja sen englanninkielinen nimitys Inbound Marketing kajahtelee monen pk-yrittäjän takaraivossa. Suurin kysymys lienee kaikilla, mitä se on ja mitä sillä tehdään?

author
Rami Lappalainen · 21.5.2016
thumbnail

Linkkaus, embeddaus, repostaus – Tekijänoikeudet ja käytännöt verkossa

Tekijänoikeudet askarruttavat monia sosiaalisen median käyttäjiä ja erityisesti yritysten some-kanavien ylläpitäjiä. Sählääminen tekijänoikeuksien kanssa voi tarkoittaa mittavia sanktioita julkaisijalle. Ota siis oppia miten toimit oikein verkossa.

author
Rami Lappalainen · 13.2.2016
thumbnail

Yrityksen tietoturva — viisi tietoturvavinkkiä yrittäjälle

Yrityksen tietoturvan merkitys arkielämässä on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Säilytämme yhä enemmän arkaluontoista dataa elektronisessa muodossa, käymme luottamuksellisia keskusteluja internetin välityksellä, ja asuntojemme lämmitysjärjestelmät tai jopa automme saattavat olla kytkettyinä internetiin. Tietomurroista saamme kuulla jatkuvasti uutisissa, minkä vuoksi moni yrittäjäkin on pohtinut, miten parantaa omaa ja oman yrityksen tietoturvaa.

author
EE Turunen · 30.10.2015
thumbnail

Verkkomainonta on kuollut, sisällöntuotanto elää!

Verkkomainonta on kriisissä. Adblockerit ja selainten päivitykset vaikeuttavat perinteistä bannerimainontaa. Samalla sisällöntuotanto vahvistaa asemaansa markkinointityökaluna myös somessa. Miltä sisällöntuotannon tulevaisuus näyttää?

author
Maria Niemi · 6.10.2015
thumbnail

Liikettä sivuille – animaatiot ja videot nettisivuilla

Nettisivuille toivotaan nykyisin tavallisen videosisällön lisäksi kasvavissa määrin muutakin liikkuvaa kuvaa ja animointeja. Niiden lisäämiseen on tarjolla useita konsteja. Yksikään tapa lisätä liikkuvaa kuvaa sivuille ei kuitenkaan ole täysin pomminvarma, ja eri käyttökohteisiin tarvitaan eri tekniikoita. Teimme oppaan siitä, mikä muoto toimii parhaiten eri tilanteissa.

author
Aapo Virta · 11.8.2015
thumbnail

Somenatiivi vai somevanhus – Kuinka sosiaalisen median kanavat kesytetään

Sosiaalinen media voi olla oikein käytettynä niin pienen kuin suuremmankin yrityksen vahva markkinointikanava ja brändinrakennustyökalu, mutta huolimaton käyttö voi aiheuttaa monenlaista päänvaivaa. Somenatiiviksi synnytään, mutta onneksi sosiaalisessa mediassa vanhakin koira voi oppia uusia temppuja.

author
Maria Niemi · 5.8.2015
thumbnail

Potkua verkkosivujen sisällöntuotantoon

Verkkosivujen sisällöntuotanto on parhaimmillaan yksinkertaista ja helppoa. Tärkeintä on ymmärtää perusperiaatteet, jolloin työ etenee joutuisasti ja saat kaikki tehot irti sisällöistä.

author
Rami Lappalainen · 27.5.2015
thumbnail

Tietosuojaseloste

author
Aapo Virta · 11.4.2015
thumbnail

Lisäarvollinen sisältö, mitä se oikein on?

Lisäarvollinen sisältö on päivän "buzzword" ja sen kuulee sanottavan kaikkien sisältömarkkinoinnin konsulttien suusta hissipuheen ensimmäisen minuutin aikana. Mitä tuo lisäarvo oikein on? Mietitäänpä yhdessä asiaa!

author
Rami Lappalainen · 29.3.2015
thumbnail

Facebookin orgaaninen näkyvyys tappiin?

Facebook on viimeisen kahden vuoden aikana useaan otteeseen muuttanut algoritmejaan. Muutokset ovat vähentäneet erityisesti orgaanista näkyvyyttä niiden yritysten sivuilla, joissa sisältö ei ole merkityksellistä tai kiinnostavaa.

author
Rami Lappalainen · 10.3.2015
thumbnail

Kuvankäsittelyn historia – mistä kaikki alkoi?

Kuvankäsittelyllä on pitkä historia mustavalkokuvien retusoinnista tämän päivän Photoshop -työskentelyyn. Hyvin käsitelty kuva ei tarkoita “päiden siirtelyä” vaan tunnelman virittämistä oikeilla sävyillä.

author
Marko Simonen · 20.2.2015
thumbnail

Kuvatuotannon suunnittelu

Kuvatarve tulee yleensä yllättäen, kuin kulman takaa ja silloin pitää jo olla valmiina toimintaan. Mistä tilata? Millaisia kuvia? Mitä maksaa? Miten pitää toimia? Valotamme seuraavassa, mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon kuvallista viestintää suunniteltaessa.

author
Rami Lappalainen · 3.2.2015
thumbnail

Evästeet ja direktiivit

Uuden EU-direktiivin voimaantulon jälkeen netti on täyttynyt bannereista, joissa pyydetään hyväksymään evästeiden käyttö sivustolla. Otimme selvää, tarvitaanko bannereita kotimaisilla saiteilla.

author
Rami Lappalainen · 28.1.2015
thumbnail

Hakukoneoptimointi, helppo homma

Hakukoneoptimoinnin tärkeyttä ei voi väheksyä. Listaamme tärkeimmät ja tulevaisuuden kannalta varmimmat konstit siihen, että sisältösi pysyvät hakutulosten kärjessä nyt ja jatkossa.

author
Aapo Virta · 27.1.2015
thumbnail

Sisältömarkkinointia ihmisille, ei hakukoneille

Miksi sisältömarkkinointi on juuri nyt kiinnostavaa ja miksi siitä kannattaa olla kiinnostunut? Sisältömarkkinointi ei ole yhden illan juttu, vaan kuin onnellinen ja toimiva parisuhde.

author
Tommi Jäkkö · 20.1.2015
thumbnail

Inbound-markkinoinnin sudenkuopat

Inbound-markkinointi on trendikästä, tehokasta ja loogista markkinointia. Ja kappas vaan, niinhän senkin voi sotkea. Neuvomme pahimpien karikoiden ohi.

author
Aapo Virta · 16.1.2015
thumbnail

Viraalivideo vai jatkuva sisältöstrategia?

Viime vuosien aikana moni yritys on tuottanut videomateriaalia markkinointinsa tueksi. Kuitenkin aniharva nettiin ladattu video ylittää 150 katsontakerran määrän ja panostukset saattavat valua hukkaan.

author
Rami Lappalainen · 14.1.2015
thumbnail

Web-rekry

author
Aapo Virta · 27.1.2010
mautic is open source marketing automation